16 Dec 2014

Praktisk klimaundervisning i samarbejde med folkeskoler og gymnasier

DHI har i samarbejde med Alpha Film og med støtte fra Undervisningsministeriet produceret undervisningsfilm med fokus på klimaændringer og klimatilpasninger i Danmark. Filmene er et element i DHIs generelle klimaundervisning.

Filmene henvender sig hovedsagelig til folkeskolens udskoling, men kan også bruges i andre sammenhænge. For at gøre filmene mere anvendelige i undervisningen er det vigtigt at de understøttes af undervisningsmateriale som går i dybden med et eller flere af de emner som berøres i filmene. 

Opgave til Rungsted Gymnasiums årlige Innovationsfestival
Mens vi arbejdede med filmene blev vi opfordret til at være opgavestiller til Rungsted Gymnasiums årlige Innovationsfestival, hvor eleverne skal adressere en virkelig problemstilling og ikke løse en opgave alene designet til festivalen. 

DHI stillede gymnasieeleverne den opgave at lave understøttende undervisningsmateriale til filmene, hvor der indgik mindst en praktisk opgave til elever i udskolingen. I tre dage arbejdede 17 grupper med denne opgave og i slutningen af forløbet blev de tre bedste løsninger kåret. 

For at sikre at undervisningsmaterialet ville være anvendeligt i udskolingen, havde gymnasiet inviteret 2 folkeskolelærere til at deltage i bedømmelserne. En gruppe blev af lærerne udvalgt til at teste deres undervisningsmateriale ved selv at forestå undervisningen for en 8. årgang. Dette løb af stablen fredag d. 12. december hvor 8. årgang fra Usserød Skole fik besøg af to elever fra Rungsted Gymnasium og blev guidet gennem et klimaløb med forskellige faglige opgaver undervejs.

”Hele projektet har været en positiv oplevelse for både folkeskolelærerne og deres elever og gymnasielærerne og deres elever - og for DHI. Der er skabt en kontakt mellem alle tre parter og åbnet op for fremtidige samarbejder med henblik på at øge interessen for de naturvidenskabelige fag” udtaler Anders Chr. Erichsen, DHI.

De to klimaundervisningsfilm kan findes her:
Del 1 - https://www.youtube.com/watch?v=4NIyBTQXdro 
Del 2 - https://www.youtube.com/watch?v=pEm5444pkhc