27 Mar 2018

DHI hjælper dansk surfer med at slå verdensrekord

Den 24-årige Casper Steinfath er den første i verden, der krydser Skagerrak på et surfbræt. DHI’s strømmodellering baseret på M3 Northsea modellen kombineret med strømfysik for flydende fartøjer hjalp Casper i hans projekt

Den danske Casper Steinfath fra Klitmøller er den første i verden til at krydse det forræderiske Skagerrak Hav mellem Danmark og Norge udelukkende ved hjælp af sit stand-up (SUP) surfbræt og sine armkræfter.

Sidste år måtte Casper opgive sit rekordforsøg kort før målet på grund af uforudsete ugunstige vind-, bølge- og strømforhold tæt på den norske kyst.

I år havde DHI derfor forsynet den unge surfer med metocean prognoser af en hidtil uset detaljeringsgrad.

Strømmodelleringen var baseret på M3 Northsea modellen, som er udviklet og vedligeholdes af Waterforecast Group. Ved at kombinere M3 Northsea modellens enestående nøjagtighed og detaljeringsgrad med den strømfysik, der gælder for flydende fartøjer, og som er tilgængelig via den skybaserede GlobalSea-løsning, gav DHI surferen et fleksibelt sæt værktøjer, der sikrede ham en bedre forståelse for, hvordan han kunne tænke strømbetingelserne ind i forberedelserne af sine rekordforsøg.

GlobalSea Surface Currents

© GlobalSea - Surface Currents. 

Casper påbegyndte således sin 138 km lange rejse fra Hirtshals den 18. marts og kunne på rejsens første etape udnytte de vestlige strømme til sin fordel. 18,5 timer senere ankom han sikkert til Kristiansand.

Casper Steinfath DHI

© Casper Steinfath - Norge i syne. Foto: Fredrik Clement. 

-     Turen krævede virkelig super megen fysisk og mental styrke. Den mentale styrke for mig var at forstå, hvordan vind, strømme og bølger ville udvikle sig og påvirke min kurs. GlobalSea fra DHI gav mig værktøjerne til at finde en sikker kurs igennem et vildt hav, siger Casper Steinfath

Vi ønsker et stort tillykke til den nye verdensrekordindehaver!