27 Mar 2012

Gravid med god kemi

Miljøstyrelsen lancerer i dag en ny, stor kampagne: Klar til storken – gravid med god kemi. Kampagnen giver gravide og kvinder, som planlægger at blive det, en række konkrete råd og værktøjer til at nedbringe deres udsættelse for kemikalier.

Gravid med god kemiMiljøstyrelsen lancerer i dag en ny, stor kampagne: Klar til storken – gravid med god kemi.

Kampagnen giver gravide og kvinder, som planlægger at blive det, en række konkrete råd og værktøjer til at nedbringe deres udsættelse for kemikalier. Kampagnen har bl.a. fokus på hormonforstyrrende stoffer.

DHI har rådgivet om god kemi
Bag de faglige råd i kampagnen står DHI. Vi har sammen med Force Technology og DTU Fødevareinstituttet udarbejdet rapporten Gravide forbrugeres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

I undersøgelsen er der blevet lagt vægt på hvilke mistænkte hormonforstyrrende stoffer, gravide kvinder kan være udsat for gennem forbrugerprodukter, indeklima og fødevarer. Ved vurdering af risikoen er der taget højde for den samlede udsættelse af hormonforstyrrende stoffer med samme virkningsmekanisme. Blandt de undersøgte stoffer er visse ftalater, parabener, pesticider, bisphenol A og triclosan. Derudover er der blevet lavet indholds- og migrationsanalyser af 8 typer af forbrugerprodukter, som f.eks. mobilcovers, rengøringshandsker, liggeunderlag og gummisko.

Webapp hjælper dig, når du er på indkøb
Oplysningskampagnen er blevet til i samarbejde med kommunikationsfirmaet Operate samt Informationscenter for Miljø & Sundhed. Den består bl.a. af en webapp Klar til storken, hvor man fx på en smartphone kan hente en lang række nyttige råd og bl.a. søge produkter, når man er ude at handle.

På Miljøstyrelsens hjemmeside finder du flere oplysninger om kampagnen og link til en række nyttige faktaark om kemiske stoffer, forbrugerprodukter, fødevarer og indeklima. Læs mere her.

Se link til webapp og rapporten Gravide forbrugeres udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer i menuen til højre.