22 Dec 2011

30 års hydrografiske data fra Nordsøen af stor betydning for fremtiden

Mærsk Olie & Gas A/S og DHI fejrer i øjeblikket 30-årsdagen for lanceringen af et hydrografisk og meteorologisk moniteringssystem i den danske del af Nordsøen. Systemet omfatter bl.a.

Mærsk Olie & Gas A/S og DHI fejrer i øjeblikket 30-årsdagen for lanceringen af et hydrografisk og meteorologisk moniteringssystem i den danske del af Nordsøen.

Systemet omfatter bl.a. måling af vind, vandstand, bølger og strøm, og bliver fortsat videreudviklet og benyttet på størstedelen af Nordsøens olie- og gasproducerende platforme.

Det omfattende måleprogram blev startet op i 1981, netop i tide til at måle bl.a. bølgehøjder under den voldsomme storm, som rasede på Nordsøen den 24. november 1981. Systemet blev først installeret på Gorm feltet. Gennem årene er systemet blevet kontinuerligt udvidet og forbedret, og i dag inkluderer online systemet en lang række forskellige vand- og vejrsensorer, som indsamler data fra i alt ni olie- og gasfelter i den centrale del af Nordsøen.

Source: Maersk Oil
Tyra Øst platformen under stormen november 2007. © Mærsk Olie & Gas A/S

Det omfattende datasæt er blevet anvendt intensivt til kalibrering og validering af atmosfæriske såvel som oceanografiske numeriske modeller opstillet for Mærsk Olie & Gas A/S. Hermed er  modellernes præcision og kvalitet øget betydeligt, og de er blevet benyttet til både drift og vedligeholdelse af eksisterende installationer og ikke mindst til design af ny infrastruktur i den danske del af Nordsøen.

DHI har gennem alle årene haft kontrakt med Mærsk Olie & Gas A/S på at drive, vedligeholde, kvalitetssikre og videreudvikle systemet. DHI’s team bestående af erfarne metocean specialister, ingeniører og teknikere har løbende sikret kontinuiteten og kvaliteten af dette unikke datasæt. Den direkte adgang til data og erfaringer har givet DHI et solidt fundament til levering af state-of-the-art metocean rådgivning til Mærsk.