26 Aug 2009

Klimatilpasning for et av Romanias viktigste vassdrag

MIKE SHE og MIKE 11 bidrar til forvaltningen av et av Romanias viktigste vassdrag, Mures. DHI er partner i et forskningsprosjekt som blant annet bistår rumenske myndigheter med å tilpasse seg klimaendringer.

MIKE SHE og MIKE 11 bidrar til forvaltningen av et av Romanias viktigste vassdrag, Mures. DHI er partner i et forskningsprosjekt som blant annet bistår rumenske myndigheter med å tilpasse seg klimaendringer. Metoden som utvikles gjennom prosjektet skal brukes for resten av landets vassdrag.

Prosjektet finansieres av EEA og Norway Grants med et budsjett på 1,5 mill Euro.

Knapphet på vann i Romania
En av grunnene til Romanias interesse for prosjektet er knappheten på vann i landet. Vann brukes i hovedsak til landbruk, men også til energiproduksjon og selvfølgelig til drikkevann.

Mures, nord i Romania, er en sideelv til Donau, og er en av de tre viktigste vassdragene i landet når det gjelder vannmengde. Lengden på Mures er ca 761 km.

Vannmangel er et problem i dag og man er bekymret for om klimaendringene vil forverre situasjonen. Prosjektet skal forutsi framtidige forhold under ulike betingelser for å se på hvordan vannressursene vil være om for eksempel 20 år, og å vurdere hvordan man skal forvalte vannressursene under nye klimaforhold.

Framtidige forhold
Målet med forskningsprosjektet er å optimalisere bruken av vannressursene i dag, og å beregne den framtidige situasjonen med tanke på klimaendringer.

Prosjektet benytter Mures vassdraget som ligger høyt oppe i fjellene nord i Romania som case. I dette vassdraget er sammenhengen mellom overflatevannet og grunnvannet sterk, og modellering av grunnvann spiller derfor en sentral rolle i prosjektet.

DHI Norge er prosjektansvarlig og står for modellering av overflatevann. DHI Tsjekkia arbeider med modellering av grunnvannet med fokus spesielt på klimatilpasning.

Fra innhenting av data til presentasjon av forskningsresultater
Første fase av prosjektet vil være å innhente data. Så følger modellering av grunnvann og overflatevann. Til dette vil MIKE SHE og MIKE 11 bli brukt. DHI vil senere levere software og ferdige modeller til de lokale partnerne og lære opp de lokale vannmyndigheter slik at de kan bruke modellene videre framover. Til slutt offentliggjøres resultater på ulike workshops, konferanser og i foldere.

Arbeidet ble påbegynt i juni i år, og ansatte fra DHI Tsjekkia og DHI Norge har vært på befaring til nedslagsfeltet for å gjøre seg kjent.

To rumenske og to utenlandske partnere
To rumenske og to utenlandske partnere samarbeider om prosjektet. Fra Romania er The National Institute of Hydrology and Water Management (NIHWM) og de lokale elvemyndighetene representert. Ved siden av DHI er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med i prosjektet. En av grunnene til at NVE er med er deres ekspertise når det gjelder snøsmelting og problematikk knyttet til hydrologi i kaldt klima.

MIKE SHE og MIKE 11
Forskningsprosjektet benytter MIKE by DHI programvare - MIKE SHE og MIKE 11.

MIKE SHE er et integrert modelleringsrammeverk for simulering av alle deler av landfasen av det hydrologiske kretsløp. Det vil si at ved hjelp av MIKE SHE kan man simulere fordampning, overflateavrenning, vannføring, infiltrasjon gjennom umettet sone og grunnvannsstrømning– og også samspillet mellom alle disse prosessene.

MIKE 11 er en industristandard for simulering av vannføring og vannivå, vannkvalitet og sedimenttransport i blant annet elver, elvesletter, vanningskanaler og reservoarer.