2016.Mar.31.

Települési csapadékvíz gazdálkodás szakmai nap

Március 24-én, Szolnokon tartottuk meg az egyre népszerűbb „A települési csapadékvíz gazdálkodás és a klímaváltozás aktuális kihívásai” című szakmai napunkat. Nagy öröm számunkra, hogy ezen a rendezvényen minden alkalommal egyre nagyobb – elsősorban szakemberekből és önkormányzati képviselőkből álló – közönség tiszteli meg előadásainkat figyelmével.

 

Ez alkalommal Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke megnyitójában rávilágított, hogy manapság már szükségszerű a korszerű, mindennapokat megkönnyítő hatékony megoldások alkalmazása.

„A méréstechnika manapság már határtalan lehetőségeket nyújt, sok esetben a térinformatika lehetősége is rendelkezésre áll, illetve az oktatási- és a tudásháttér is elérhető. A települési vízgazdálkodás terén térben-időben, dinamikusan változó folyamatokról van szó – olyan folyamatokról, amelyek együttes hatása települési szinten egyszerű mérnöki számításokkal nem határozhatók meg.” - emelte ki előadásában dr. Buzás Kálmán, címzetes egyetemi tanár.

Tehát minden rendelkezésre áll, hogy a mai kor kihívásainak és az elérhető technikai szintjének megfelelő megoldások szülessenek.

A konferencia ezen kihívások megoldására mutatott példákat. A DHI kollégái előadásaikban bemutatták többek között, hogy a méréstechnika alkalmazása a megfelelő monitoring kialakításában is kiemelt jelentőséggel bír, a monitoring kampány megtervezése alapja a jó szimulációs modellnek. Bemutattak olyan példákat is, ahol az adatok minőségi ellenőrzés után MIKE Urban szimulációs modellbe kerültek át. Rámutattak a hatékony eredménykiértékelés és prezentálási lehetőségekre is, különös tekintettel a MIKE Urban városi rendszerekre specializált programjára. A szakértők bemutatták a komplex elemzések előnyeit, különösképpen, ha azok egymással kapcsolható modellekből állnak ( MIKE Urban, MIKE She, MIKE 21, stb.), lehetőséget adva a dinamikus kölcsönhatások leírására és a professzionális szintű elemzések elvégzésére. Ezen kívül kitértek arra is, hogy az ingatlanon keletkező csapadékvíz, szolgáltatást generál, terhelik a közcsatorna-hálózatot. A beszivárogtatás növelése, olyan megfelelő műszaki megoldásokkal, amelyek nemcsak funkcionális, de esztétikus  megoldásokat is nyújtanak, élhető, a klímaváltozás kihívásaihoz jobban alkalmazkodó települések céljait szolgálják. A szimulációs modellek technikája mind a ’klasszikus’, mind pedig a komplexebb problémák megoldásra is képesek, mint például a belvízzel is sújtott területek csapadékvíz gondjainak enyhítése.

Reméljük, hogy az előadások iránti érdeklődés tovább növekszik, hiszen az előttünk álló kihívások megoldása mindenki számára nagy fontossággal bír.