02 Feb 2017

Modelové posouzení revitalizačních opatření na mokřadu Harman

Zachování vodního režimu je klíčové pro mnohá vlhkomilná společenstva žijící v blízkosti vodních ploch, mokřadů a vodních toku. Právě tuto otázku řešil projekt realizovaný v roce 2016 u Rumunského Brašova.

V roce 2016 byl zpracován integrovaný hydrologický model části mokřadu Harman , který je součástí systému Natura 2000 s řadou reliktních a endemických druhů. Vlivem regulace řeky Olt, výstavby drenáže, čerpání podzemní vody a rozvoje území v blízkosti mokřadu docházelo k postupnému vysoušení. Matematický model vytvořený pomocí nástroje MIKE SHE (MIKE by DHI) byl využit pro ověření dopadu revitalizačních opatření na území mokřadu. Model simuluje celkovou bilanci území, odtok vody povrchovými kanály, změny vlhkosti a dynamiku podzemní vody. Na základě výsledků simulací byla vybrána jako optimální varianta zatěsnění otevřených kanálů místní jílovitou zeminou, což vede ke zvýšení hladiny podzemní vody na úroveň optimální pro vlhkomilná společenstva.

Mokřad Harman

Obrázek: Modelovaná plocha (letecká fotografie) s vyznačením příkopů. Napravo: kalibrace modelu vůči hladině podzemní vody ve vrtu H3 a porovnání měřené hladiny (červeně) se simulovanou po provedení opatření (modrá čára).