14 Nov 2016

Automatizovaný systém kontroly a datové aktualizace hydrodynamických modelů z údajů GIS a ZIS

Informační systémy vodárenských společností již poměrně často obsahují také matematické modely kanalizačních a vodovodních sítí. Tyto modely jsou základním nástrojem pro řešení celé řady koncepčních a provozních úloh zaměřených na dlouhodobou optimalizaci poskytovaných služeb, provozní a investiční úspory a mnoha dalších.

Otázka aktuálností tohoto modelů je pak klíčová pro získání adekvátních informací. DHI představuje nový koncept aktualizace modelů.  Ten zajišťuje nejen značnou automatizaci vlastního procesu aktualizace, ale hlavně automatizovanou průběžnou kontrolu aktuálnosti modelů včetně komplexní podpory uživatele v této oblasti.

Aktualizační nástroj je určen pro uživatele modelů v prostředí programového prostředku MIKE URBAN a je založen na obecných platformách MS Office (Visual Basic) a skriptech vytvořených v programové jazyku PYTHON. Tato koncepce umožňuje otevřený přístup pro rozvoj nástroje a je možné ho adaptovat při aplikaci běžných podmínek komunikace na různé datové modely GIS a ZIS.

V současné době existují pouze dvě podobné implementace aktualizačního nástroje realizované firmou DHI na vodárnách v Zurichu (CH) a v Praze (CZ).

Projekt byl představen v rámci konferenci Provoz vodovodů a kanalizací, celý článek je možné si přečíst zde.