16 May 2016

DHI a.s. presentovala technologii pro optimalizaci plánu obnovy vodovodních a kanalizačních sítí na konferenci Obnova vodohospodářské infrastruktury.

Konference Obnova vodohospodářské infrastruktury 2016 se konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky v Brně 10. a 11. května 2016. V rámci odborného programu vystoupil také Ing. Zdeněk Sviták s presentací na téma Technologie pro optimalizaci plánu obnovy vodovodních a kanalizačních sítí.

Plánování obnovy vodovodních a kanalizační sítí je dlouhodobý proces, který by měl sledovat určité cíle a strategii na základě ucelené a odsouhlasené metodiky. Stanovení metodiky pro výběr vodovodních řadů či kanalizačních stok pro rekonstrukci nemá tedy dopad pouze pro aktuální situaci vodohospodářské infrastruktury, ale má dlouhodobý vliv na úroveň poskytovaných služeb a technické parametry vodohospodářského majetku ovlivňující významné ekonomické ukazatele vodohospodářské společnosti. Tím se myslí samozřejmě především potřebné investiční prostředky na obnovu řadů, ale i vývoj provozních nákladů spojených především s opravami poruch, úniky vody z vodovodní sítě, balastními vodami v kanalizaci negativně ovlivňující provoz ČOV a zvyšujícími se náklady na čerpání apod. Z hlediska objektivního vyhodnocení dopadu zvolené strategie obnovy sítí na ekonomiku provozu a technické parametry sítí je tedy stěžejní plánovat rekonstrukci sítí v delším časovém období, optimálně 20 - 50 let.

Vyhodnocení technického stavu sítě a navazující plán rekonstrukce je integrovanou součástí komplexního posouzení a návrhu rozvoje vodohospodářské infrastruktury, zahrnující např. u vodovodních sítí cíle snížení úniků vody v síti, optimalizaci tlaků nebo zvyšování zabezpečenosti dodávky vody.