04 May 2016

Představujeme naše úspěšné projekty: Koncepce vodního hospodářství města Olomouce.

Jedná se o unikátní projekt, který řeší problematiku vodního hospodářství na území města komplexně, zahrnuje nejen vodovodní i kanalizační sítě, ale také drobné vodní toky.

Komplexní pojetí problematiky vodního hospodářství jako v tomto projektu je na území České republiky zcela mimořádné. Záměrem projektu bylo vytvoření koncepčního a uceleného materiálu, který umožní i v dlouhodobém horizontu plánovat rozvoj zásobování vodou a efektivní odvedení splaškových a srážkových vod z města s minimalizací investičních a provozních nákladů.

Projekt Koncepce vodního hospodářství statutárního města Olomouce se skládá ze čtyř částí, z toho tři části posuzují vodohospodářské poměry města, a to generel kanalizace, generel vodovodu a studie odtokových poměrů. Součástí projektu bylo posouzení stávajícího stavu všech tří složek vodního hospodářství, které bylo provedeno s využítím matematických modelů vytvořených v prostředí softwaru MIKE URBAN. V rámci generelů zásobování vodou a kanalizace proběhla měrná kampaň.

Součástí projektu bylo zpracování koncepce do roku 2030, která zahrnovala rozvojové plochy převzaté z návrhu nového územního plánu města Olomouce (ke schválení v září 2014) a nutná investiční a provozní opatření vycházela z vyhodnocení problematických míst. V rámci celkové koncepce rozvoje systému byly stanoveny priority jednotlivých  rozvojových investic, přičemž důležitou podmínkou byla koordinace opatření a konsistence rozvojových ploch v všech částech projektu.

Na tyto části navazuje  čtvrtá - zpracování technicko-ekonomického posouzení dalšího vývoje z hlediska realizace nutných oprav, plánovaných rekonstrukcí a výhledových záměrů.

Celkem bylo v modelech zpracováno, posouzeno a vyhodnoceno 328 km vodovodní sítě v patnácti měrných okrscích, 310 km kanalizační sítě s třiceti odlehčovacími komorami a 63 km vodních toků na celkové ploše 75 ha povodí.

Projet zadáný v roce 2012 Magistrátem města Olomouce byl dokončen v roce 2014. Na zpracování projektu se podílelo konsorcium firem DHI a.s., Sweco Hydroprojekt a.s., JV Projekt VH s.r.o. a Vodis Olomouc s.r.o.