29 Nov 2015

Transfer inovací v oblasti hospodaření s dešťovými vodami

Úspěšně byl ukončen projekt Techniky a metody adaptace měst na klimatické změny ("3C for Sustainable Cities"). Jednalo se o dvouletý projekt byl financovaný Tempus Public Foundation zahrnoval dvě špičkové vzdělávání instituce a jednu regionální soukromou společnosti, kromě toho také zástupce z oblasti městské vodohospodářské správy.

Cílem projektu byl transfer know-how týkající se klimatických změn do Maďarska a Rumunska zahrnující metodiky / přístupy k tematickým analýzám, vývoj vzdělávacích materiálů a také příručku pro lokální správce především v oblasti přívalových dešťů a hospodaření s dešťovými vodami ve městě. Všechny aktivity byly vycházely z výsledků vybraných projektů realizovaných DHI Česká republika.  Cílem projektu bylo sdílení zkušeností především k městské / veřejné správě se zaměřením na plánovaní a zmírnění dopadů klimatických změn a jaké možné aktivity a opatření je možné učinit v rámci adaptace na tento fenomén.  Všechny znalosti jsou založeny na celosvětově přijímaných znalostech ICCP a reportovaných klimatických změnách a také na DHI metodikách.

Projekt byl veden Technickou univerzitou V Budapešti (Maďarsko), zapojení partneři byly EDV Zrt. (Maďarsko), Univerzita Bukurešť (Rumunsko), Apa Nova , zatímco DHI a.s. hrálo roli klíčového partnera projektu. 

Training Training

Školení (vlevo: presentace výsledků pilotního projektu; 2015, vpravo: školení monitoringu, 2014)

Training

MIKE Urban Flood školení v Budapešti, 2015

Training

Školení v Praze, na DHI a.s.

Hlavním úkolem DHI v rámci tohoto projektu bylo zajistit, aby budoucí školitelé byli vybaveni nejnovějšími poznatky  a znalostmi týkajícími se klimatických změn a modelování přívalových srážek, a proto připravilo metodiky a školící materiály pro školení budoucích školitelů, poskytlo pokročilé IT technologie a také představilo řadu školení pro projektové manažery. Další aktivitou byla také spolupráce na dvou pilotních projektech (Případová studie Tata a Bukurešť)  a samozřejmě se také podílelo na intenzitním školení.

 

Více informací naleznete na stránkách projektu http://www.3c-project.eu/

 

Základní informace o projektu:

Název projektu: Techniques and methods for climate change adaptation for cities

Akronym projektu: 3C for Sustainable Cities

Typ projektu: Leonardo Da Vinci, Transfer of Innovation

Trvání projektu: 24 měsíců (30.10.2013 – 30.10.2015)