11 Nov 2015

DHI a.s. spolupracovala na analýze havárie vody v Praze Dejvicích

V rámci analýzy havárie kvality vody v Praze Dejvicích a Bubenči, kterou způsobila masivní kontaminace pitné vody v zásobním pásmu Andělky ve dnech 24. až 28. května, byly využity také matematické modely a konzultační zkušenosti DHI a.s. 

DHI a.s. bylo členem pracovní skupiny, která vznikla za účelem analýzy příčin a plánu nápravných opatření havárie. K tomuto účely byly využity možnosti matematického modelování vodovodních sítí.

Na základě rozboru podkladů a prvotních diskuzí bylo pro posuzování příčin řešeno několik předpokladů. Pracovní hypotézy a především objektivně zjištěné skutečnosti se podařilo plně interpretovat v matematickém modelu a tím provedené analýzy významně přispěly k objasnění příčin kvalitativní havárie.

Finální variantu výpočtu poté přestavovala kombinace dvou základních předpokladů. Rozsáhlá epidemie ukazuje na vysoké koncentrace šíření znečištění a proto jako primární byla uvažována varianta vypláchnutí koncového úseku potrubí. Tato byla doplněna simulací postupného následného vymývání kontaminantu ze dna potrubí, které indikuje „pomalý“ časový průběh znečištění zjištěný kvantitativními rozbory.

Nasazení matematického modelu pro rozbor příčin havárie v pásmu Andělky ukazuje, že využití matematických modelů v systému zabezpečení kvality vody je velice významné a lze je využít nejen ke zjištění příčin, ale také v rámci dispečerské činnosti či plánování preventivních opatření.

Závěry projektu byly presentovány na konferenci "Provoz vodovodů a kanalizací" v Praze, 3. – 4. listopadu 2015.