06 Dec 2016

20 let povodňového modelu hlavního města Prahy

Ve středu 30. listopadu proběhl v sídle státního podniku Povodí Vltavy seminář „20 let povodňového modelu hlavního města Prahy“. Akce s bohatou účastí odborníků přispěla k zamyšlení nad budoucím postupem při ochraně hlavního města před povodněmi.

Seminář se konal pod záštitou radní hlavního města Prahy Jany Plamínkové; seznámil účastníky také s historií vzniku povodňového modelu a jeho využitím v posledních 20 letech.

Diskutovalo se také o vlivu postupně se měnící zástavby intravilánů obcí a měst. Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly je Praha příkladem města, které riziko urbanizace nepodceňuje. Praha navíc podle něj na rozdíl od řady jiných obcí a měst zvolila model ochrany vycházející z konkrétního objemu povodňového průtoku, zatímco většina obcí a měst v ČR vychází z ochrany před n-letou vodou. Možnost stanovení míry ochrany před povodněmi dává přitom obcím zákon, z něj ale nevyplývá, zda ochranu vztahovat na n-letou vodu, nebo na míru rizikového průtoku.

Právě Povodí Vltavy, které bylo hlavním organizátorem dnešní akce, se proto snaží společně s vodohospodářskými odborníky představitele obcí a měst upozorňovat na správné modely protipovodňové prevence včetně možných vlivů urbanizace. Jak přitom zdůraznil v úvodu semináře Marek Maťa ze společnosti DHI a.s. (další spoluorganizátor semináře), přístup Povodí Vltavy, hlavního města Prahy, ale potažmo i celé ČR k protipovodňové prevenci je ve světovém měřítku velkým úspěchem. Je však třeba dbát na pravidelné aktualizace modelů, které zohledňují změny v oblastech zájmu a v neposlední také technický vývoj a nové přístupy k matematickému modelování, které mohou poskytnout komplexní řešení.